söndag, april 01, 2007

Superettan 2007: 4. GIF Sundsvall

Kontakten med mina inre jag är upprättad. Vad säger de om GIF Sundsvall?

Gunnar Rydholm säger: Prefixet Godtemplarnas idrottsförening framför Sundsvall byttes för 87 år sedan bort till förmån för det sportigare Gymnastik- och idrottsföreningen Sundsvall. Nyinvigde 2002 sin arena Idrottsparken som för drygt ett år sedan bytte namn till Norrporten Arena. Närmaste bortamatchen – Sirius i Uppsala – ligger drygt 30 mil bort. Jag behöver bara åka 55,6 mil för att se "Giffarna" i Sundsvall.

Andreas Andersson säger: Riv och slit-mittfältaren Joel Cedergren återvänder efter en sejour i Norge (Sogndal). Estländaren Tarmo Neemelo (inlånad från Helsingborg) känns som en chansning. Mikael Dahlberg (Djurgården) valde storstan och allsvenskan i stället för Medelpad och superettan. Rutinerade duon Andreas Hermansson (Umeå FC) och Johan Andersson (Gröndal) har också lämnat.

Mark Selmer säger: Målvakten Fredrik Sundfors gör sällan en dålig match. På mittfältet finns gott om kreativitet i form av Andreas Ingel och Arash Bayat. Högerbacken och U21-landslagsmannen Mikael Lustig skulle ingen allsvensk klubb tacka nej till.

Ulf Ottosson säger: Finns många potentiella stormålskyttar i GIF Sundsvall. Tarmo Neemelo hoppas nog många Sundsvallssupportrar på. Kalle Ljungberg – om han äntligen får hålla sig skadefri – Johan Patriksson och Benny Mattsson heter tre andra.

Börje Ågren säger: Mikael Lustig tycker jag sitter på ett väldigt fint efternamn. Abubaker Tabula uttalas smärtfritt med lite träning.


Nickes lilla säger: GIF Sundsvall körde förra säsongen, efter degraderingen från allsvenskan, en form av Örebro SK à la 2005; efter en bedrövlig start vaknade de så sakteliga till – men för sent. För sent i avseendet att de hela tiden låg alldeles för långt efter för att på allvar kunna ta upp kampen om topplaceringarna. Norrlandslaget avslutade förra säsongens med tre raka segrar och målskillnaden 11-0. Man behöver inte heta Sladjan Osmanagic eller Ola Andersson för att förstå att "Giffarna" kommer vara ett topplag om de i år fortsätter surfa på höstens framgångsvåg.

Utan att ha några som helst band till varken SVT-Sladjan eller sportchefs-Ola vågar jag säga att Sundsvall i år inte kommer ge sig så enkelt i kampen om de placeringarna som ger allsvenskt spel. Laget har imponerat stort i träningsmatcherna och har bara inkasserat en ynka förlust på nio matcher. Ha gärna i åtanke att de har mött lag som Hammarby, AIK, Gefle och Brommapojkarna. Mot sämre motstånd som Östersund, Umeå och Örebro har "Giffarna" inte heller blivit besegrade.

Men varför slutar de då fyra – precis bortfösta från topplaceringarna – och får fortsätta spela i superettan 2008? Jag är ärligt talat bra sugen på att föra upp Sundsvall något i min tippning, men jag ser helt enkelt de tre framförvarande lagen som en aning starkare. Det känns fel att tippa Sundsvall före lag som egentligen är starkare än norrlänningarna. Men den starkaste utmanaren till de tre topplagen, det är GIF Sundsvall!