tisdag, mars 27, 2007

Superettan 2007: 14. Enköpings SK

Kontakten med mina inre jag är upprättad. Vad säger de om Enköpings SK?

Gunnar Rydholm säger: Laget som inte vill spela i samma serie två år i rad är tillbaka i superettan. ESK spelade i superettan 2002, allsvenskan 2003, superettan 2004, division 2 2005, division 1 2006 och nu, 2007, superettan. Enavallen hittas 23,8 mil från min bostad.

Andreas Andersson säger: Enköping hoppas att superettaspelare ska rädda kvar laget i superettan. DIF-bekantingen Jonas Forsberg (AIK, men ifjol utlånad till Umeå FC), Daniel Olsson (Väsby United), Peter Holm (Väsby United) och Mario Dodic (Umeå FC) spelade alla superettafotboll förra året. Esten Vitali Gussev (Maag Tartu) har tidigare spelat fotboll i Trelleborg. Fredrik Ulmstedt lämnar Enköping efter 15 säsonger. Anfallarna Thomas Andersson och Tomasz Stolpa (Gefle) lämnar också ESK.

Mark Selmer säger: Defensivt sett ställer Enköping stort hopp till nyförvärvet Mario Dodic. Martin Andersson gjorde ifjol tio mål – varav fem på straffspark – från sin mittfältsposition.

Ulf Ottosson säger: Vitali Gussev gjorde förra året 18 mål i estniska förstaligan för Maag Tartu. Efter Thomas "Pavo" Anderssons och Tomasz Stolpas avsked känns Gussev som den hetaste anfallaren.

Börje Ågren säger: Daniel Fiorini kan tack vare sitt namn ta plats i vilket Serie A-lag som helst.


Nickes lilla säger: När man hör Enköping är det alltid lätt att tänka på katastrofparet från senaste På spåret-säsongen, Susanne Ljung och Claes Moser. Paret svarade på enpoängsnivån Linköping när Ingvar Oldsberg sa något i stil med "Vi är inte på väg till en stad, vi är på väg till en köping". Men eftersom det här ska handla om fotboll – inte om bristfälliga geografiska kunskaper hos vuxna människor – nämner jag inget mer om Susannes och Claes lilla missöde.

Det känns som om det var i går, men det var faktiskt hela fyra år sedan, 2003, Enköpings SK gjorde upp med de stora drakarna i allsvenskan. Naturligtvis gick det som väntat – ESK åkte ur med dunder och brak. Det efterföljande årets besök i superettan blev en stor flopp som slutade med att ESK även rasade ur superettan. Säsongen 2005 var ESK mycket hastigt, men förbaskat olustigt, nere i fotbollens avgrund – division 2.

Fjolåret blev ett stort framgångsår för Enköping som lyckades vinna division 1 norra, bland annat före den bittra konkurrenten Västerås SK. Nyförvärven som har hittat till Enköping inför återkomsten till eliten ger inte de övriga superettalagen någon rejäl skrämselhicka, men Mario Dodic var en av få som kom undan med godkänt i förra årets Umeå FC och Väsby United-förvärvet Daniel Olsson ryckte flera klubbar i för något år sedan. Otur för Enköping är att den gamle DIF-bekantingen och nyförvärvet från AIK, Jonas Forsberg, redan under försäsongen har skadat sig så illa att han blir borta en längre tid.

Det är dock inte i de bakre leden jag ser Enköpings svaghet – det är framåt. Förre Trelleborgsspelaren Vitali Gussev känns lite som en chansning, men någon spelare måste fylla luckan efter det flyktande paret Thomas Andersson/Tomasz Stolpa. Frågan är om Gussev är rätt man för uppgiften. Det här blir hårt, ESK. Tur att Enköping har trollgubben Jesper Blomqvist som assisterande tränare.

Det var en sak till. Uppgifter som Nickes lilla har tagit del av gör gällande att ESK under en längre tid förde diskussioner om var årets hemmamatcher skulle spelas. Ledningen valde mellan två arenor. Diskussionerna gick fram och åter och till slut kom man fram till vilket alternativ som var bäst. Av de två förslagen valde man som väntat Enavallen.

Någon som hajade den? Alltså en av de två… Ena vallen… Äsch, det var inget. Enköping slutar som lag 14.