söndag, mars 25, 2007

Superettan 2007: 2. Östers IF

Kontakten med mina inre jag är upprättad. Vad säger de om Östers IF?

Gunnar Rydholm säger: Laget från Växjö spelar på Värendsvallen som ligger 37,7 mil bort. Öster använde sig förra säsongen av fyra olika målvakter – Robin Malmqvist, Björn Stringheim, Robert Veselovsky och Delvin Countess.

Andreas Andersson säger: De måttligt kända namnen Sebastian Göransson (IFK Värnamo) och Niclas Olausson (Brage) har anslutit till Växjöklubben. Bland namnkunniga spelare som har lämnat Öster märks den angolanske VM-försvararen Yamba Asha (Atlético Petróleos) som återvänder till hemlandet. Tre spelare som under förra säsongen var utlånade från Öster lämnar klubben – Björn Stringheim (Boden), Peter Sedunov (Boden) och John Pelu (Kongsvinger). Veteranen Peter Wibrån har blivit assisterande tränare.

Mark Selmer säger: Den tjeckiske mittfältaren Pavel Zavadil ryckte flera klubbar i efter degraderingen från allsvenskan – men han blev kvar i Växjö. U21-landslagsmålvakten Robin Malmqvist – lär vara en av seriens främsta målvakter – och rutinerade Fredrik Bild i försvaret är andra spelare som tillför Öster mycket.

Ulf Ottosson säger: Teafore Bennett segrade i förra säsongens interna skytteliga på fyra mål. Lär bli fler i år.

Börje Ågren säger: Paulo Figueuieu… Som ni ser är det stor varning för tunghäfta på Paulo Figueiredo.


Nickes lilla
säger:
För bra för superettan, men för dåligt för allsvenskan – är det så man ska se på Östers IF? Lars-Åke Lagrells Växjöpojkar har under 2000-talet hunnit med två allsvenska sejourer, men båda blev ettåriga. När laget inte har varit på korta besök i allsvenskan har de i stället prenumererat på topplaceringar i superettan.

Jag tror att Öster tar en topplacering även i årets superetta. Spelartappen har inte varit så monumentala som man som nydegraderad klubb kan och brukar råka ut för, men samtidigt har etablerade spelare på inkontot lyst med sin frånvaro. Öster litar på att den ett år gamla – och tydligen för dåliga – allsvenska truppen ska klara av superettaspel och nå allsvenskan igen? Verkar så.

Att det finns kvalité i truppen, därom råder det inga större tvivel. Robin Malmqvist, Pavel Zavadil och Teafore Bennett är alla spelare som mycket skulle kunna röstas in i ett allstar-lag när säsongen summeras. Öster ska dock inte tro att man når allsvenskan nästa år genom att ståta med en allsvensk trupp – jobbet ska även göras. Fråga bara Örebro anno 2005. Lars-Åke Lagrell kan dock sova lugnt. Det ska inte behövas fixas och trixas innanför förbundets väggar för att även få upp lag 4 från superettan i allsvenskan. Enligt mig kniper Växjölaget andraplatsen och tar återigen steget upp till allsvenskan. Med bred marginal, Lars-Åke. Med bred marginal.