lördag, mars 31, 2007

Superettan 2007: 13. Falkenbergs FF

Kontakten med mina inre jag är upprättad. Vad säger de om Falkenbergs FF?

Gunnar Rydholm säger: Bordtennis- och volleybollstaden Falkenberg ståtar även med ett lag i fotbollens superetta. Falkenbergs IP – 36,4 mil bort – är en av få arenor jag har besökt utan att ha sett en match. Mer om det någon annan gång.

Andreas Andersson säger: Robin Ganemyr (Örgryte) är ingen spelare som har gjort något större väsen av sig i allsvenskan – men han har ändå spelat där. Måns Sörensson ansluter från Landskrona. Falkenbergs tapp känns kolossala. Stefan Rodevåg (Örebro) har under flera säsonger varit FFF:s främste målskytt. David Elm (Kalmar FF) är heller ingen dålig målspottare. Astrit Ajdarevic, snart 17 år, skrev på för någon engelsk klubb som brukar spela i Champions League. Liverpool tror jag den heter.

Mark Selmer säger: Veteranen Peter Vougt är en av få namnkunniga spelare i dagens Falkenbergs FF. FFF-veteranen och lagkaptenen Patrik Lundgren styr försvaret från sin mittbacksposition. Robin Ganemyr lär tillföra en hel del på mitten.

Ulf Ottosson säger: Med Stefan Rodevåg och David Elm i andra klubbar ställs hoppet till två nya spelare – Pawel Mendel och Måns Sörensson. Den förstnämnde har hittat målet i flera träningsmatcher. Glöm heller inte bort Emir Kujovic, 18.

Börje Ågren säger: Att Pawel Mendel har sitt ursprung i Polen hörs. Alla som heter Billy bör få ett särskilt omnämnande. Billy Berntsson heter Falkenbergs Billy.


Nickes lilla säger: Det har gått fyra och ett halvt år sedan Kvalmatchen med stort K – den avgörande kvalmatchen till superettan på Falkenbergs IP där Falkenbergs FF, med den beryktade Henrik "Bomba-Berra" Bertilsson i laget, slog ut FC Trollhättan via två mål i matchens slutminuter. Trots att den nämna matchen ägde rum för fyra och ett halvt år sedan – och att FFF således gör sin femte raka säsong i landets näst högsta fotbollsserie – har jag svårt för att se FFF som ett etablerat superettalag. Vareviga år efter avancemanget har jag känt en oro kring Falkenbergs fortsatta superettaexistens – men varje år har de motbevisat mig genom att hänga kvar.

Hur känns det i år, då? Med spelartapp i form av Stefan Rodevåg och David Elm känns offensiven rejält vingklippt. Det går verkligen inte komma ifrån att firma Rodevåg-Elm förra säsongen stod för 27 av hallänningarnas 43 gjorda mål. Ungefär 62,79069 % av målen, alltså. För er som inte är så kolossalt fotbollsintresserade kan jag upplysa er om att tappa 62,79069 % av målgörarna från föregående säsong känns.

Målfabrikationen i träningsmatcherna har utifrån spelartappen varit hyfsat normal. Tur för tränaren Stig Kristensson är att han har sluppit huvudvärken som grannstadens tränare, Janne Andersson i Halmstad, hade när HBK förra året inte gjorde något mål på de sex första allsvenska omgångarna. FFF:s toppnotering ligger på 3-0 på Ängelholm, samtidigt som de hittills har gått mållösa från sex matcher – men de kom som tur var inte på rad. Ingen HBK-klass på träningsmatchandet, alltså.

Jag tippar Falkenberg på plats 13. Lägre än så placerar de sig inte – möjligtvis högre. Det var en kryssgardering som heter duga!