lördag, april 07, 2007

Superettan 2007: 9. Åtvidabergs FF

Kontakten med mina inre jag är upprättad. Vad säger de om Åtvidabergs FF?

Gunnar Rydholm säger: ”Klassisk förening hemmavarande i division två”, står det under första träffen vid sökning på ”Åtvidabergs FF” på Google. Nog för att en del superettamatcher är rena skiten, men det råder väl inte ständig division 2-klass? För att se superettalaget Åtvidaberg på Kopparvallen är det bara 25,8 mils körning.

Andreas Andersson säger: Jesper Arvidsson (Elfsborg) gjorde en match från start för svenska mästarna förra året. Nu är han utlånad till ÅFF. Annars tunnsått med namnkunnigt på inkontot. Sheriffen – med efternamnet Suma – har lämnat stan till förmån för GAIS.

Mark Selmer säger: Mittfältsvirtuosen Kristian Bergström kan om han vill. Frågan är just om han vill. Målvakten Henrik Gustavsson är den i truppen som har spelat längst i Åtvidaberg.

Ulf Ottosson säger: Mats Haglund toppade den interna skytteligan förra säsongen. Utmanas av Kristian Bergström.

Börje Ågren säger: Blaise Mbemba kräver mycket övning. Kanadensare med svenskklingande efternamn gillas. Tyler Rosenlund var namnet.


Nickes lilla säger: Spela eller inte spela? Det var frågan för Kristian Bergströms del i början av 2007. Bergströms velande följdes med största intresse i grannbyn Norrköping vars IFK-lag var mycket intresserade av att knyta till sig mittfältsmotorn som spelade i laget mellan 1998 och 2002. Bergström sa i januari nej till en fortsättning i ÅFF eftersom han, enligt Östgöta Correspondenten, ”hade tömt sig på inspiration i ÅFF de senaste åren” och ”kört fast vad gäller motivationen”. Ryktena kring en Norrköpingsflytt stannade dock vid just rykten. Den 9 februari gick Åtvidabergs hemsida ut med informationen om att Kristian Bergström spelar för ÅFF under 2007. Tur för ÅFF att ”Pligg” valde att stanna – men hur sugen är han egentligen på elitfotboll? Svaret lär vi få under säsongen.

För det ska sägas: Kristian Bergström i normalt slag är utan tvekan Åtvidabergs viktigaste spelare. Passningskung och frisparksgud – det är bara två av strängarna på Bergströms lyra. 100-åringen ”Åtvid” känns utan tvivel som ett avsevärt mycket sämre lag utan Kristian Bergström som passningsservitör på mitten.

Var laget står inför seriepremiären – och derbyt – mot IFK Norrköping känns svårt att urskilja. Nye tränaren Peter Swärdh har lett sitt lag till förluster mot seriekonkurrenterna Jönköpings Södra och DIF, men samtidigt har Swärdhs brukspojkar lyckats få oavgjort mot både Kalmar FF och Örebro. Blev man så mycket klokare av de resultaten? Knappast.

Åtvidaberg känns svårplacerat. Det blir nog inte fågel, inte heller fisk. Då låter väl mittemellan ganska bra?