söndag, januari 01, 2006

2006 i rubriker

Ett nytt år, 2006, har klivit in i handlingen. Hur kommer det att bli egentligen? Vilka händelser kommer uppmärksammas? Kort och gott: Vilka rubriker kommer tidningarna att toppas med? Här presenteras 31 rubriker som kommer att frontalkrocka med dina ögon under året. 31 stycken eftersom… flera av årets månader innehåller 31 dagar.

Okej då, vissa av de nedanstående rubrikerna och händelserna kanske inte är så troliga – men de kan ju faktiskt inträffa. Gott nytt år, förresten.
__

Samma gamla visa, Bosse (januari)
Bosse Ringholm, Sveriges vice statsminister, glömmer återigen bort att lägga på luren när han pratar politiskt skvaller med Hänt Extra. Bosse svarar korrekt och fint på tidningens frågor – men när intervjun formellt är avslutad och det bara fattas att lägga på luren gör Bosse som han brukar göra. Lars Leijonborg luktar fisk” och Miljöpartiets logga är en enda stor ogräshög” är två uttalanden som får politik-Sverige att börja koka.

Vilken miss, Anna Carin (februari)
Den inför Turin-OS uppskrivna skidskytten Anna Carin Olofsson misslyckas totalt i spåren i San Sicario. Det blir som bäst en 18:e-plats för Olofsson. ”Jag var riktigt nervös och tavlorna var små”, är Anna Carins förklaring till det som all media kallar för fiaskot.

Tack för allt! (februari)
Sista chansen för flera av de etablerade spelarna – då går det bra för Tre Kronor i OS-hockeyn. Bengt-Åke Gustafssons mannar spelar strålande på vägen fram till finalen. Väl där är dock Kanada för starka. Mats Sundin gråter ut i Staffan Lindeborgs famn efter 2-4-förlusten.

Runar: Jag gör succé (februari)
Den teologiske allt-i-allon Runar Søgaard fortsätter även under 2006 att jaga rubriker. Runar är kvar i Hollywood där han tjatar hål i huvudet på diverse filmstjärnor. Det är dock ingen som vill ha Runar som andlig coach. Han får smeknamnet ”Den andningslöse coachen” eftersom Dolph Lundgren tar ett strypgrepp på Søgaard på en kändisfest (dit Runar naturligtvis inte var bjuden). Runar försöker släta över det hela och säger att Dolph ”ville ta en närmare titt på mitt nya halsband”. Succé? Nja…

ATTACKEN MOT ALSING (mars)
Den nye programledaren för TV4:s långkörarfrågesport Jeopardy!, Adam Alsing, blir inte populär på sitt nya jobb. De tävlande lyssnar inte på honom, ämnesuppläsaren Stefan Brag hånar honom i tv och publiken kastar omogna clementiner på en oförstående Alsing. ”Jag vet inte vad jag gör för fel”, säger Adam Alsing till Expressen. ”Jag ska säga vad han gör fel – han är inte lika smal och stilig som Magnus Härenstam!”, utbrister 77-åriga Hildegard Holmlund-Ytter från Strängnäs som har sett alla Jeopardy!-avsnitt sedan mars 1998.

Bard tar hem storpris (mars)
Med anledning av Bodies Without Organs medverkan i Melodifestivalen får Svenska Bowlingförbundet upp ögonen för Alexander Bards bara skalle. ”Årets skalle”, priset initierat år 2004 med anledning av Magnus Hedmans frisyr, tilldelas Alexander Bard. ”I all sin prakt sitter den där på Alexander Bards kropp. Vilken skalle!” lyder juryns motivering. Efter prisutdelningen sätter någon en peruk på Bard – som blir helt vild. I tumultet som uppstår går Alexander Bard till attack mot Bo Magnusson, ordförande i Svenska Bowlingförbundet. Magnusson springer för sitt liv, men Bard hinner ikapp och biter av Magnussons högra hälsena.

Krossen i Globen (mars)
Carola är helt överlägsen och vinner Melodifestivalen med en rekordmarginal – trots att experterna inte är överväldigade över låten, Invincible. I Eurovision Song Contest i Aten går Sverige med nöd och näppe vidare från semifinalen. I finalen blir det ett riktigt bottennapp eftersom någon i publiken kastar en Napoleonbakelse i ansiktet på en helt oförberedd Carola. Hon tappar bort sig och begär att få sjunga om låten. Tävlingsledningen pekar bara på klockan och säger: ”Tzatziki, tzatziki! Tidsschemat icke brytas. Ta en langos och sätt dig i Green room.” Carola surnar till och chockar alla – hon tar souvlaki i stället!

Världens bästa by (mars)
Edsbyns IF vinner återigen SM-guldet i bandy efter finalvinst mot Västerås SK på Studenternas IP i Uppsala. ”Palle” Rönnqvist gör tre mål i finalen som slutar 7-3 till ”Byn”. Tredje raka SM-guldet.

Den stora förloraren (april)
Dagen innan fotbollsallsvenskan börjar kommer allt upp till ytan. Det visar sig att alla AIK:s nyförvärv inte har skrivit på för Solnaklubben – trots att sportchefen Stefan Söderberg har gått ut i media och bekräftat affärerna. Djurgården och IFK Göteborg agerar kvickt och snuvar AIK på ”deras” nyförvärv.

Helber: Jag är så glad (april)
Linköpings HC vinner SM-guld i ishockey efter finalseger med 4-3 i matcher mot guldfavoriten Frölunda. Klubbdirektören Mike Helber storgråter efter slutsignalen och är helt lamslagen. Mest lamslagen är dock Östgöta-Correspondenten som inte vet hur de ska sköta finalbevakningen av LHC:s matcher. Tidningen har under sina 168 år aldrig hårdbevakat en finalserie i ishockey – och nu blir det pannkaka av alltihop.

Han tog över showen (maj)
Kungens 60-årsdag den 30 april blir en stor överraskning för all media. När Hans Majonnäs Honungen under eftermiddagen ska, som det står i den utskickade pressinbjudan, ”morsa på journalistkåren och dra några Norgehistorier” utbryter stor förvirring bland besökarna. Ut från Drottningholm kliver – Peter Magnusson. Hey Baberiba-stjärnan kör sin kungen-imitation och drar ner högvis med applåder. Rojalisterna gråter dock – men det tar den riktige kungen med ro. ”Jag ville liksom spexa till det på min födelsedag, ha det lite crazy! Dessutom kunde jag ta en power nap när Peter hälsade på journalisterna. Annars hade jag inte orkat med det fett stora partyt på kvällen.”

Han vann Big Brother (maj)
Ett sjok sinnesförvirrade människor låser ännu en gång in sig i ett hus. Big Brother är tillbaka i Kanal 5 – men säsongen blir inte alls som kanalen hade tänkt sig. Tittarsiffrorna viker ner sig rejält och kvällstidningarna, som annars nappar på minsta ”skandal” i huset, skriver ingenting (förutom ovanstående rubrik, då) om tv-floppen.

”Alla säger ändå Per Gessle” (maj)
Per Gessle beslutar sig för att kasta bort artistnamnet Son of a Plumber efter mindre än ett år. Han försöker poppa till sig ännu mer genom att kalla sig för ”Pelle” Gessle – men inte ens det biter på de svårflörtade svenskarna. I kvällstidningarna ryktas det om att Per Gessle är trött på sitt namn och vill få till ett namnbyte. Etta i Aftonbladets omröstning om Per Gessles nya namn blir ”Pär Gässle”.

”Det är några kilo” (juni)
Under VM-uppehållet avslöjar Djurgårdens tränare Kjell Jonevret i direktsänd tv hur mycket snus han egentligen har instoppat i käften.

Vilken zhow, Zlatan! (juni)
Efter 4-0 på Trinidad & Tobago i fotbolls-VM lyser en svensk spelare starkare än någon annan – Zlatan Ibrahimovic. Juventusspelaren gör två mål och dribblar tröjorna av det stackars motståndarförsvaret.

Svennis: Jag ber om ursäkt (juni)
Efter uselt spel och bara 0-0 mot lilla Sverige ber Englands förbundskapten Sven-Göran Eriksson om ursäkt för hans spelares undermåliga insats. Störst kritik får 20-årige Wayne Rooney som stångar sin panna blodig mot Olof Mellberg i det svenska mittförsvaret. Lars Lagerbäck, Sveriges förbundskapten, ser dock 0-0-resultatet som ”en taktisk triumf” och ”en uppvisning i högklassigt försvarsspel”.

Här gör han det igen – stor bildextra (juni)
Kvartsfinal i fotbolls-VM. Då gör han det – igen. Olof Mellberg lyckas inte motstå frestelsen att ta bollen med handen i straffområdet. Den påföljande straffen är otagbar och Sverige får säga adjö till spelet om medaljerna.

Här försvinner svensk tennis resultatdatabas (juli)
På grund av den tryckande värmen faller författaren och tennisoraklet Björn Hellberg ihop i hemmet i Laholm när han filar på nya karaktärer till sin nya deckarroman. Efter en eftermiddag på sjukhuset visar det sig att det inte är någon fara med Björn – förutom att all tenniskunskap är borta. Hellberg reagerar inte ens på ord och uttryck som ”fyrfaldig Wimbledonmästare”, ”dubbelfel”, ”6-4, 6-2, 6-3” eller ”John McEnroe”.

Det kallas magi (juli)
Brasilien leker ut Italien i VM-finalen och tar sitt andra raka guld i fotbolls-VM. Adriano vinner skytteligan på åtta mål och brasilianarna släpper bara in tre mål på hela turneringen.

Medaljregn över Sverige (augusti)
Det svenska friidrottslandslaget är mycket framgångsrikt i hemma-EM på Nya Ullevi i Göteborg. Det blir totalt fem medaljer. En av de största stjärnorna saknas dock – Christian Olsson.

Ni var chanslösa, Djurgården (augusti)
2005 års fotbollsmästare försvinner, trots storsatsning med stjärnköp som Tobias Linderoth och Christoffer Andersson, i den tredje kvalomgången till Champions League mot tyska Werder Bremen.

Sommarens vinnare – och förlorare (augusti)
Olivia Newton-John dammar av sig själv och gör sommarens stora musikplåga – This is who I am. Newton-John gör helt oväntat en miniturné i Sverige tillsammans med Electric Banana Band. Den mixen fungerar dock inte så bra, och turnén avvecklas redan efter två spelningar och en bruten handled för Janne Schaffers del.

”Jag kan bara pingis och trav” (augusti)
Bordtennislegenden Jan-Ove Waldner meddelar två år efter succén i Aten-OS att han satsar vidare mot VM i Zagreb i maj 2007. Sverige jublar – Kina darrar. ”Gamle Wa” säger även att han inte kommer att besöka Tomas Brolins krog Undici fram till Zagreb-VM. Svensk sjukvård jublar.

Anders Lundin: Det var Charlotte Perrelli (augusti)
Tumultet efter ett Allsång på Skansen-avsnitt har aldrig varit större. Hela korv med bröd-beståndet är slut redan innan produktionsteamet och programmets medverkande ska hugga in på det enkla mellanmålet. Programledaren Anders Lundin beskylls för att vara korvtjuv. Lundin går ut i pressen, fullständigt rosenrasande, och försöker lägga över skulden på – Charlotte Perrelli.

”Nu firar jag med pensionering” (september)
Junilistan lyckas, som enda ”partinykomling”, kravla sig över fyraprocentsspärren och ta sig in i riksdagen. Frontfiguren Nils Lundgren jublar – och pensionerar sig.

”Inget kan stoppa mig” – Persson divig efter valtriumfen (september)
Göran Persson lämnar valet 2006 med flaggan i topp. Det borgerliga alternativet är nära att lugga den Perssonska sidan på valsegern – men återigen är det Vingåkers store son som segrar.

”JÄVLA SÖRLÄNNING!” (september)
Centerpartiets partiledare Maud Olofsson lyckas inte hålla sin besvikelse och stora aggression inom sig efter den knappa valförlusten. I ett hemma hos-reportage veckan efter valet brister allt för Västerbotten-Maud. Hon fyrar av svordom efter svordom med adress Göran Persson. Göran tar dock det hela med ro. ”Hon har det inte lätt, den där Maud” är ett Perssonuttalande som retar upp den avsomnade Tiina Rosenberg. Helt plötsligt bestämmer sig Rosenberg för att komma tillbaka till politiken och Feministiskt initiativ. Vilken soppa!

Henke: Jag menar… det här var kul (oktober)
Helsingborgs IF vinner SM-guld i fotboll och hemvändaren Henrik Larsson visar prov på att mediaträningen har givit resultat när han ger guldintervju på guldintervju (se rubriken). Ur allsvenskan åker GAIS och Öster. AIK sparkar två tränare, Landskrona BoIS och IFK Norrköping tar sig till allsvenskan från superettan och Helsingborgstränaren Peter Swärdh kostar på sig nya glasögon.

”Jag har mordhotats sedan TV3 startade” (november)
I en öppenhjärtig intervju berättar TV3-ikonen Robert Aschberg att han på grund av sitt sätt och sin attityd i sina tv-program har mordhotats flera gånger. Bland annat av en annan TV3-ikon, Skurt. Aschberg avslöjade i ett Insider-avsnitt, mitt i inspelningen av Skurts intervju med drottningen, att Skurt bara är en påhittad figur. Från den händelsen rapporteras det även att drottningen svimmade när hon fick reda på att Skurt inte finns på riktigt.

Här tar Persson ytterligare en seger (november)
TV4 sparkar igång en ny omgång av dokusåpan Farmen. Göran Persson, statsminister och bonde på sin gård Övre Torp, lyckas ta sig in som joker och visar de orutinerade deltagarna hur man kaklar om ett torp. Ytterligare en joker tar sig in i tävlingen – Görans fru Anitra Steen. Göran och Anitra bildar en supertung pakt och röjer alla deltagare – till och med den tredje jokern, Farmen-veteranen Qristina Ribohn – ur vägen. I finalen slår Göran Anitra i tulpanplockning.

”Det är tillägnat Musse” (december)
Ulf Lundell släpper en julskiva vid namn Musse. Albumets titel bär samma namn som dotterns, Sanna Lundells, och Mikael Persbrandts son. Lundells album innehåller nya, mjuka låtar som Musse skriker, Barnvakten och Välling 2006.