lördag, december 24, 2005

Hårt tomteliv

Nickes lilla önskar allt och alla en God Jul. Eftersom julspecialen utgick i går kommer den i dag i stället. Det är dock inte jag som har gjort julspecialen - men jag publicerar den ändå. Om du fortfarande tror på tomten - läs för Guds skull inte texten!
__

FINNS DET EN TOMTE?

Som ett resultat av en överväldigande brist på förfrågningar så har jag nöjet att få presentera den vetenskapliga undersökningen om TOMTEN.

Inga kända arter av renar kan flyga. MEN det finns 300 000 arter av levande organismer som återstår att klassificera, och emedan de flesta är insekter och kryp så utesluter det inte HELT flygande renar som enbart TOMTEN har sett.

Det finns 2 miljarder barn (under 18) i världen. MEN sedan TOMTEN inte bryr sig om muslimska, hinduiska, judiska och buddistiska barn, så reduceras arbetsinsatsen till 15 % av totalsumman - 378 miljoner enligt befolkningsbyrån. Med ett genomsnittstal (uppskattat) av 3,5 barn per hushåll, blir det 91,8 miljoner hem. Man får anta att det åtminstone finns ett snällt barn i varje hem.

TOMTEN har 31 timmar julafton att arbeta med, tack vare de olika tidzonerna och jordens rotation, under förutsättning att han reser från öst till väst (vilket förefaller logiskt). Detta blir 822,6 besök per sekund. Så för varje hushåll med snälla barn har TOMTEN 1/1000-dels sekund att:
- parkera,
- hoppa ur släden,
- hoppa ner i skorstenen,
- fylla strumpan,
- lämna resten av paketen under granen,
- äta vad som blivit kvar,
- upp genom skorstenen,
- tillbaka i släden och vidare till nästa hus.

Om vi antar att alla 91,8 miljoner stopp är jämnt fördelade över jordklotet (vilket vi naturligtvis vet inte är fallet, men för kalkylens skull så accepterar vi det), så talar vi nu om 1,25 km per hushåll, en total resa på 8,07 miljoner mil, då inte inräknat stopp för att göra det som de flesta av oss behöver göra åtminstone en gång var 31 timme, plus mat m.m. Det här betyder att TOMTENS släde gör 695 km per sekund.

3 000 gånger ljudets hastighet.

Som jämförelse:
- det snabbaste människotillverkade fordonet i världen, Ulysses space probe, rör sig med ca 29,3 km per sekund,
- en konventionell ren springer som snabbast 24 km per timme.

Vikten på släden tillför en annan intressant jämförelse. Anta att varje barn får en normalstor legosats (9 hg), det medför en slädvikt på 321 300 ton, då inte inräknat TOMTEN som allmänt beskrivs som överviktig.

På land kan en konventionell ren dra inte mer än 136 kg. Även om man antar att "flygande renar" drar tio (10) gånger så mycket kan vi inte göra jobbet med mindre än 214 200 renar. Detta medför en ekipagevikt av 353 430 ton (utan att räkna in själva slädens vikt). Återigen för jämförelsens skull - det är fyra gånger vikten på fartyget Queen Elizabeth.

353 000 ton som färdas med 695 km per sekund skapar ett enormt luftmotstånd, vilket hettar upp renarna på samma sätt som en rymdfarkost som inträder i jordens atmosfär. Ledarparet av renarna kommer att absorbera 14,3*1018 Joules energi... Per sekund... Var...

Kort och gott, de kommer att brinna upp omedelbart och då blir andra paret exponerat. Hela renflocken kommer att förgasas inom 4,26 tusendels sekund. Under tiden kommer TOMTEN att utsättas för centrifugalkrafter 17 500,6 gånger större än gravitationen. En 113 kg TOMTE (vilken verkar onormalt smal) skulle tryckas mot slädens ryggstöd med en kraft på 1 959 017 kg.

Slutsats: Om TOMTEN någonsin har levererat paket på julafton så är han död nu.
__

Återigen - God Jul!