lördag, december 17, 2005

En läsvärd bok

Halshuggning, storstadsdrömmar, konstiga schackdrag och ett sommarjobb utan slut - Håkan Nessers och Piccadilly Circus ligger inte i Kumla innehåller det mesta. Och bra var den! Bra som tusan, måste jag säga. Huvudpersonen heter Mauritz Målnberg och är 17 år. Han bor i Kumla, går i skolan i Hallsberg och längtar till Örebro. Eller förresten, Mauritz vill ännu längre bort och till ännu större städer; London, Paris, San Francisco eller New York.

Boken utspelar sig mestadels år 1967 när det finns många Amazonbilar och när Länstidningen, där Mauritz pappa jobbar, är grunden till all kunskap.

En dag sker en fruktansvärd händelse i Mauritz närhet - ett mord. Unge herr Målnberg intresserar sig för både det ena och det andra; både kring själva mordet och personerna (speciellt en) runt den mördade.

och Piccadilly Circus ligger inte i Kumla är ingen deckare - bara en utomordentligt bra och läsvärd skildring från, som Mauritz själv säger, Världens mitt (Kumla, om det nu inte framgick) i slutet av 60-talet. Men ändå känns det som om det saknas något litet. Jag kan inte peka på vad det är. Det här med att vara bokrecensent är inte så lätt. Betyg?

Nl Nl Nl Nl Nl

Läs den här boken!