lördag, april 14, 2007

Superettan 2007: 6. IFK Norrköping

Kontakten med mina inre jag är upprättad. Vad säger de om IFK Norrköping?

Gunnar Rydholm säger: Dunderanrik klubb som inte vill något hellre än att gå upp i allsvenskan. 22,5 mil till Idrottsparken som "Pekings" arena heter.

Andreas Andersson säger: Ingen hejdlös storsatsning på nya spelare som tidigare superettaår – men de som har flyttat till Norrköping känns å andra sidan hyfsat vassa. Både Mikael Blomberg (Kalmar FF) och Magnus Samuelsson (Elfsborg) lämnar allsvenska föreningar för att förstärka Norrköping. Blomberg fick även med sig målvakten Sasá Sjanic från Kalmar. På minuskontot märks mittfältsveteranen Pierre Gallo (Sirius) och målvakten Magnus Jonsson.

Mark Selmer säger: Redan nämnda Mikael Blomberg och Magnus Samuelsson är två rutinerade herrar som med största sannolikhet lyfter IFK. Sedan tidigare finns det fina offensiva krafter i Bruno Santos – mellansäsong förra året – och Gardar Gunnlaugsson.

Ulf Ottosson säger: Bruno Santos fick 2006 vingklippt på grund av skador, men mål vet alla superettaförsvar att han kan göra. Förra årets sommarvärvning Gardar Gunnlaugsson stänkte in tio mål på 14 matcher.

Börje Ågren säger: Daniel Bamberg! Wow, säger jag bara. Varifrån han kommer? Sverige? Norge? Fel, fel, fel! Brasilien!


Nickes lilla säger: Under fyra års tid – säsongerna 2003 till och med 2006 – var IFK Norrköping ett superettalag i allsvensk kostym. Under åren var satsningen gränslös och spelaromsättningen snudd på löjligt hög. Samma visa i år efter misslyckandet med fjärdeplatsen (i IFK-ögon ses allt utom allsvenskt spel som ett misslyckande) förra säsongen? Visst satsar IFK, men inte lika ohämmat som förr. I värvningarna Mikael Blomberg och Magnus Samuelsson vet IFK exakt vad de får – och de kommer få mycket från de två herrarna. "Blommas" och "Samas" IFK-hjärtan är mycket stora. Tillsammans ståtar de med hela 21 säsonger i den blåvita Norrköpingströjan. Superettans bästa innermittfält?

I övrigt är det i mångt och mycket 2006 års spelare som ska göra det för IFK. Målvaktssidan känns försvagad i och med att Magnus Jonsson, den förre Häckenmålvakten, har lämnat klubben. Nuredin Bakiu, 25, och nyförvävet Sasá Sjanic, 21, känns på pappret inte som det mest rutinerade målvaktsparet för ett topplag i superettan. Målvaktssidan till trots har IFK ett mycket bra och namnkunnigt lag. Trots att laget inte har spelat i allsvenskan sedan 2002 finns det allsvensk rutin i massor fördelat på flera spelare. Det talar för IFK Norrköping.

Mot "Peking" talar den enorma press som ligger på laget. Alla IFK-spelare vet vad som förväntas av laget – en plats i allsvenskan 2008. Laget har topptippats år efter år – men i stället för uppflyttningsglädje i oktober har det blivit… ingenting. Mot IFK talar även att det finns flera lag som ser mycket starka ut – och naturligtvis går jag efter det när jag sätter IFK Norrköping på sjätte plats. Sorry, IFK – det blir möten med Ljungskile, Jönköping och Mjällby även nästa år. Allsvenskan får vänta.