tisdag, november 14, 2006

Hört på Undici

Förr om åren var Fotbollsgalan för egen del snudd på årets höjdpunkt. Fotbollsgalan betydde nästan allt. Videon var laddad flera timmar i förväg. Ögonen var rejält uppspärrade.

Det var på den tiden när SVT höll i galan. På den tiden bojkottade man allt vad landslag och proffs heter - då var det bara allsvenskan som gällde. Sanningen är den att damallsvenskan knappt var välkommen. På sin höjd kunde Diamantbollen delas ut.

Nu ska allt och alla samsas på samma gala - allsvenskan, damallsvenskan, landslagen (glöm inte damerna) och utlandsproffsen. Snacket inför galan handlar om vilka proffs som inte kommer till galan och hur Jessica Almenäs ska klä sig. Förr pratades det om vem som skulle bli Årets (allsvenske) anfallare, vem som hade gjort Årets (allsvenska) mål och vem som skulle tilldelas Guldbollen. Allt det här är nu bortpetat av Jessica Almenäs klänningar.

En annan skillnad är att det nu är mer inslag av icke-fotboll i Fotbollsgalan. Teddy Lucic bygger någon modell i TV4 Teddy Lucic (det var faktiskt kul), Lagerbäck och Lagrell mimar till Take That (det var också väldans roligt) och Dogge och Tomten värmer upp svenska fans i Tyskland (Dogge & Tomten-konceptet känns dock rejält uttjatat).

Trots att det var mycket bättre förr tittade jag med glädje på Fotbollsgalan i går. Men engagemanget är inte lika stort som förr om åren. I går brydde jag mig till exempel inte om att jag missade första halvtimmen på grund av träning. En Fotbollsgala känns dock inte som en Fotbollsgala utan eftersnack. Vad var bäst? Vad var sämst? Nl-skalan plockas härmed fram!

Nl Nl Nl Nl Nl
Lars-Åke Lagrell, Lasse Lagerbäck, Jan Scherman, Peppe Eng och Magnus Hedman som Take That. Ruskigt kul. Speciellt Lagrell och Lagerbäck ser jag som framtida artister. Att Hedman var med var ungefär en lika stor skräll som att Göran Persson röstade på socialdemokraterna i valet.

Nl Nl Nl Nl
TV4 Teddy Lucic. Att Teddy kunde driva så mycket med sig själv trodde jag inte.

Nl Nl Nl
Mikael Persbrandts speakerröst. Wow! Den var grym!

Nl Nl
Ola Toivonen. Synd att han inte fick ta emot sitt pris i direktsändning.

Nl
Dogge. Jag gillar Dogge. Han är så där löjligt löjlig så att det blir kul.


Och flopparna:

<> Idol-Ola. Beatrice Ark? Försök igen, Ola.
<> Fredrik Ljungbergs tal. Varför inte kontakta Svenska Fotbollförbundet och fråga om du får skriva en sammanfattning av landslagsåret? Ditt tal var en bra början, Fredrik.
<> Priset till Henrik Larsson för Tidernas mål eller vad det nu var. Löjligt. Skaka fram en jury!

Har säkert glömt något guldkorn eller flopp i hastigheten. När kamerorna slocknade drog hela gänget vidare till Tomas Brolins krog Undici där Nickes lilla mötte upp. Vad som hände där skriver jag om en annan gång.