onsdag, oktober 18, 2006

Låtlistning 2006

Då var det dags igen! Efter förra årets succé är det återigen dags att presentera årets bästa låtar att springa till. Juryn – det vill säga jag själv – har genomgått en hård och tuff listningsprocess, och nu orkar den helt enkelt inte längre. Innan årets lista presenteras är det dags att fräscha upp minnet en smula. Vilken låt vann förra året? Vilka hamnade utanför listan? Förra årets lista publicerades dessvärre inte här på Nickes lilla (den var inte född då) – men nu kommer den!

5. Du är så (yeah yeah, wow wow) (Martin)
4. Come on and do it (Pandora)
3. Ooh aah… Just a little bit (Gina G)
2. Rocka på (Markoolio vs The Boppers)
1. Fångad av en stormvind (Carola)

Sommarens duster mot mygg och trötta ben i A9-skogarna var hårda, och som om inte det vore nog var detta listmakeri snudd på ännu värre. Men nu – mot listan! Precis som förra året är listan stängd för remixar och andra halvblessyrer till "låtar". Det är inget Super Power Mega Workout 2000-album jag ska sätta ihop. Det ska bara vara vanliga, hederliga låtar som får benen att gå som trumpinnar mot marken. Som en extra service listar jag i år tio låtar i stället för fem. Förra årets placering inom parentes. Trumvirvel, tack! Nu kör vi.

10. Du är så (yeah yeah, wow wow) (5)
Martin
Kommentar: Bland det löjligaste som har skapats inom Sveriges gränser sedan Solstollarna. När man hör låten drabbas man obönhörligen av en allvarlig psykotisk sjukdom som gör att kroppen bara vill kuta ifrån Martins röst. Skumt det där.

9. Come on and do it (4)
Pandora
Kommentar: En klassiker med mina mått mätt. Är kanske en smula trött på den, men den fungerar fortfarande ganska bra. Även om det blåser hårt och regndroppar stora som Bert Karlssons huvud piskar mitt ansikte gult och blått vet man att Come on and do it står pall. Tack för det.

8. Fångad av en stormvind (1)
Carola
Kommentar: Hoppsan-hejsan! Förra årets succéetta nedpetad till en försmädlig åttondeplats. Grym som spurtlåt, men annars känns den numera rätt blasé.

7. Affirmation (Ny!)
Savage Garden
Kommentar: Ett tag blir det rejält tyst i mp3-spelaren – då vet man att Affirmation är på gång! De inledande tio sekunderna hör man knappt, men sedan blir det en smula bättre. Verkligen ingen spurtlåt, men i mitten av femkilometersbanan känns den helt okej.

6. 15 minuter (Ny!)
Brandsta City Släckers
Kommentar: En av sommarens riktiga stormvindar! Tvivlade länge och väl på låten, men den är riktigt kanon. Bäst 1: Robert Aschberg i början (med sitt Baren-sound): "Jag är ledsen att säga det, men den som åker ut är…" Bäst 2: Kjell Henry "Vasakronanreklamen: Slå av värmen, Britta!" Dahlberg i mitten av låten: "Dom tror att dom är kända i hela jävla Sverige!" Bra text som handlar om hur usla de så kallade dokusåpakändisarna är. Schlagerlåt 2003.

5. Paradise (Ny!)
E-type
Kommentar: E-type gjorde säkerligen slut på hela SVT:s pyroteknikbudget redan under repetitionerna i Melodifestivalen 2004. Risken finns att man gör slut på all kraft om man poppar loss till E-typen i skogens brantaste backe.

4. Every little thing (Ny!)
Carlene Carter
Kommentar: Carlene Carter känns fruktansvärt mycket country. Carlene Carter är country! Om man är artist och född i Nashville har man stora svårigheter med att ta sig ur det starka countrygreppet. Det är bra att countryn har hållit hårt i Carlene Carter. Annars hade ju inte årets fyra skapats och tagit sig den långa vägen in i min mp3-spelare. Är ni med?

3. Dangerous (Ny!)
Da Buzz
Kommentar: För att hitta en bra låt att springa till kan man egentligen blunda och välja vilken Da Buzz-låt som helst. Till exempel var Last goodbye ytterst nära att komma in på topp 10. Jag tycker dock att Dangerous är den allra bästa – och den når en fin tredjeplats.

2. Ooh aah… Just a little bit (3)
Gina G
Kommentar: En osannolikt bra och svängig schlager som bara nådde åttonde plats 1996. Skandal! Kuriosa: I de brittiska uttagningarna hette låten Just a little bit. I Eurovision Song Contest i Oslo hette låten Ooh aah… Just a little bit. Britterna ville alltså poppa till sig till finalen! Jag hittade också Gina G:s framträdande i de brittiska uttagningarna på youtube.com. Roligast är kommentatorn i början. I inledningen kommenterar han kapellmästaren för att när musiken startar försöka elda igång tv-tittarna:
- One, two, three, four! Just a little bit. This goes big in the hall!
Ta en titt på klippet. Låten? Den är enorm.

1. Rocka på (2)
Markoolio vs The Boppers
Kommentar: Innan ni börjar fundera på hur det är teoretiskt möjligt att Markoolio år 2006 toppar en lista som handlar om musik ska jag berätta en för sammanhanget viktig sak: Det är snorjämnt mellan Ooh aah… Just a little bit och Rocka på. Det går knappt att skilja dem åt. Men som bekant kan man inte ha två ettor på en lista. Jag började fundera: Vilken låt vill jag allra helst ha ljudandes i mina öron när jag precis har passerat skylten som förkunnar att jag har sprungit 4,5 av 7,5 kilometer? Det gjorde bara valet lite enklare – men det räckte för att kora en segrare. Grattis, Markoolio – du har gjort något bra i musikväg i år.


Puh! Nästan klart nu. Många listor har bubblare som inte vill något hellre än att ta sig in på listan. Så därför – bubblare: You (Bosson), Last goodbye (Da Buzz), Nur geträumt (Blümchen), Temple of love (BWO).

Done!