måndag, september 11, 2006

Noll och ingen handling - ändå succé

För en vecka sedan hyllade jag Ola Ström, hans program Solstollarna och den skumme karaktären Ulla-Bella. Under veckan som har förflutit sedan hyllningen har det hänt en del på nämnda front. Jag har tittat första säsongen av Solstollarna - och det är bra! Programmet började sändas 1985 och har således ett lass med år på nacken. Hur tänkte SVT 1985?

Hur f-n tänkte de egentligen? Solstollarna har verkligen ingen handling! Hur lyckades programmakarna Ola Ström och Per Dunsö övertyga SVT om att programmet skulle sändas? Såvitt jag vet fanns det vid den här tiden bara två tv-kanaler, så det måste ha varit hård konkurrens om programplatserna. Solstollarna fick alltså plats. Hur bar sig Ola och Per åt när de sålde sin programidé? Låt mig presentera min teori i form av följande replikskifte på SVT-kontoret i Malmö mellan Ola & Per och SVT-direktör i kavaj.

Ola & Per: - Hej! Vi har en programidé vi skulle vilja visa dig.
SVT-direktör i kavaj: - Kom igen, grabbar!
Ola & Per: - Jo, vi har tänkt att programmet ska gå under namnet Solstollarna och främst rikta sig till ungdomar. Programmet utspelar sig under sommarmånaderna på Ribersborgsbadet i Malmö.
SVT-direktör i kavaj: - Jag lyssnar...
Ola & Per: - Programseriens huvudperson ska vara direktör Knegoff, en ungrare, som sköter om servicen kring stranden. Det fiffiga med direktör Knegoff är att han även är sin sekreterare, som går under namnet Ulla-Bella, och också kamrern. Knegoff är alltså tre personer. Ulla-Bella ska vara den mest suspekta, utrustad med en konstig röst, en anskrämlig peruk och yviga gester.
SVT-direktör i kavaj: - Detta låter mycket intressant och väldans intelligent! Allt verkar glasklart.
Ola & Per: - Bredvid Knegoff jobbar även hans bror som tycker allt är "fruktansvärt fult!". På stranden finns även Knegoffs sex systerdöttrar som jobbar där.
SVT-direktör i kavaj: - Fortfarande glasklart...
Ola & Per: - På stranden smyger den svartklädde Skumberg omkring. Hans grej är att åka över till Köpenhamn och köpa wienerbröd, äkta danska wienerbröd med rikligt med choklad i mitten. Sedan smugglar han in de danska wienerbröden till Sverige och säljer dem till besökarna. Två av besökarna är Gösta och Hjördis, ett äldre par där den förstnämnde bara tittar på strandflickorna, något som Hjördis gärna påpekar.
SVT-direktör i kavaj: - Det här låter hejdlöst bra!
Ola & Per: - Knegoff ståtar också med ett amatörmässigt strandprogram, Sun-Vision, som en ung pojke håller i. Programmet fylls med reklam och Knegoffs plattparad, en sorts hitlista där Knegoffs systerdöttrar framför dåliga låtar. Notera att det är samma låtar i alla program.
SVT-direktör i kavaj: - Samma dåliga låtar i alla program? Bra!
Ola & Per: - Hela serien genomsyras av att man vill hitta sjöjungfrun som ska befinna sig i vattnet runt Ribersborgsbadet. Otroligt fånigt, men det kanske blir bra?
SVT-direktör i kavaj: - Det blir grymt bra! Låt mig summera en smula. Programmet ska alltså bestå av en schizofren ungersk direktör som är sin egen sekreterare?
Ola & Per: - Stämmer.
SVT-direktör i kavaj: - Hans bror ska under hela programserien sitta och säga att allt är "fruktansvärt fult!"?
Ola & Per: - Ja.
SVT-direktör i kavaj: - Direktörens systerdöttrar ska jobba på stranden och sjunga dåliga låtar i Knegoffs plattparad, ett inslag som ingår i det usla strandprogrammet Sun-Vision?
Ola & Per: - Precis.
SVT-direktör i kavaj: - Det ska också finnas en figur vid namn Skumberg som smugglar in chokladfyllda danska wienerbröd till stranden?
Ola & Per: - Korrekt uppfattat.
SVT-direktör i kavaj: - Ola och Per, detta låter ju helt gudomligt! Det här slänger vi in i sommar - kan bara bli succéartat! Men bara en fråga: Varför ska programmet heta Solstollarna?
Ola & Per: - Sa vi inte det? Solstollarna är orkestern i Knegoffs plattparad.
SVT-direktör i kavaj: - Det här kör vi på. Här har ni kardan! Nu fikar vi med danska wienerbröd, såna med choklad i mitten. Inte äckliga svenska med gult i mitten.

Så gick det kanske till när SVT beslutade sig för att säga ja till Solstollarna, denna tv-sörja som fick plats i tablån för ungefär 20 år sedan. Visst har serien ingen handling? Sjöjungfruletande, wienerbrödssmuggling och fullkomlig sekreteraridioti är inget man bygger en tv-serie på. Men det lyckades Ola Ström och Per Dunsö med. Tack, Ola och Per!