onsdag, september 06, 2006

In medias res

Läraren som verkar helt normal (han har hur som helst inget bloggsmeknamn än) ville i går komma igång med föreläsningen.

- Jag säger som romarna: In medias res!

Det betyder tydligen att man börjar i mitten av något och går direkt in i handlingen. In medias res - kom ihåg det! Detta inlägg ska för övrigt inledas enligt principen in medias res.

"Gott"-läraren är ute ur leken. Hans efterträdare har precis installerat sig i Karlstad och hade i dag sin första lektion... på tio år! Han har varit lärare i typ hundra år, men under de tio senaste åren har pekpinnen legat på hyllan. Han var verkligen ringrostig i dag. Ruskigt ringrostig!

Han slet sitt hår och flummade iväg in absurdum. Just hårslitandet kan bli hans grej. Man ska kanske upprätta en liten hårslitnings-counter nu när man inte kan räkna "gott". Kan gå.

"Gott"-läraren är kanske lite för bra för att undervisa oss. Han tillhör snart tungviktarna, de stora elefanterna, det tunga gardet - välj vad du vill! - bland historieforskarna. Han ska nämligen disputera snart. När man disputerar offentliggör man sin doktorsavhandling som man har filat på i några år. Om man har knåpat ihop en doktorsavhandling är man duktig. I går skedde den traditionella "spikningen" - tillfället då man spikar upp det så kallade "spikbladet" som kungör att en disputation är på gång. I samband med denna "spikning" bjuder doktoranden också på kaffe och wienerbröd (eller finska pinnar om man gillar det bättre).

Jag är redigt sugen på att besöka "gott"-lärarens disputation! Tyvärr är ett besök inte möjligt. Dumt att disputationen ligger på en lördag. Det hade varit kul att se hur många "gott" han skulle ha kläckt ur sig. Men andra kommer vara där. En som bergis lär vara där är Teddy Lucic-kopian - han lär inte missa ett sånt här tillfälle! Tomten, Kungen, läraren utan bloggsmeknamn och "gott"-lärarens efterträdare, hädanefter kallad Lüllis, lär också komma och heja på "gott"-läraren.

Och en sista grej: I dag gick recentiorsdagen av stapeln. Det heter recentiorsdag. Således inte recentorsdag, något som möjliggör att dagen kan hållas på en onsdag. På recentiorsdagen hälsas universitetets nya studenter - recentiorerna - välkomna, och det bjuds på lunch, uppträdanden och en massa free stuff. Naturligtvis var man på tårna och lyckades roffa åt sig en lunch, en kalender, två pennor och ett nyckelband. Lunchen slank ner, kalendern har jag inte användning för, pennor och nyckelband har jag redan så det räcker och blir över - ändå en mycket lyckad recentiorsdag!