måndag, januari 16, 2006

En osannolik vändning

Den erfarne läsaren vet att Nickes lilla bjuder på en bokrecension lite då och då. Nu är det dags igen. Denna gång har jag läst en bok i ett rent studiesyfte - men det var kul ändå. Lars O. Lagerqvist har skrivit Karl XIV Johan - en fransman i Norden. Jag ska inte linda in mig så mycket i bokens handling - inte alls, faktiskt. Boken är en biografi och således står en person i centrum. Inte helt oväntat: boken handlar om Karl XIV Johan, den förste kungen ur den bernadotteska ätten (som vår nuvarande kung tillhör). Jag ska bara berätta om hur det gick till när Karl Johan tog makten i Sverige. En närmast osannolik historia!

År 1809 stod Sverige utan tronföljare sedan den sittande kungen, Gustav IV Adolf, fått kicken på grund av undermåliga krigsresultat i Europa. Någon ny "gustavian" var inte att tänka på. Då fanns det helt plötsligt ingen naturlig tronföljare. Gustav Adolfs gamle farbror, Karl, får tillfälligt sätta på sig kungakronan. Men det är bråttom med att hitta en ny kung - gamle Karl, nummer 13 i ordningen, kan dö när som helst!

Den svenska riksdagen väljer en dansk prins som tronföljare. Han hinner komma till Sverige och ta namnet Karl August. Då går han och dör. 14 månader efter avsättandet av Gustav IV Adolf har Sverige fortfarande inte vaskat fram någon "riktig" kung.

Riksdagen sammanträder i Örebro, men de kan för sitt liv inte ta fram någon person alla är nöjda med. De lyckas till slut hitta en ny dansk prins, men långt ifrån alla är nöjda med det valet. I samma stund som den danske prinsen föreslogs som tronföljare tar en utsänd grupp kontakt med den franske kejsaren i Paris för att presentera den danske prinsen som tronföljare.

En stor kupp är dock i görningen!

En ung löjtnant vid namn Carl Otto Mörner har på eget bevåg rest ner till Frankrike och tagit kontakt med en marskalk, Jean Baptiste Bernadotte. Mörner erbjuder helt sonika Bernadotte platsen som svensk kung. Bernadotte blir naturligtvis oerhört förvånad. Ska han bli kung i lilla Sverige? Han tar kontakt med några höjdare i den europeiska toppolitiken för att sedan acceptera erbjudandet.

Tillbaka till Sverige och Örebroriksdagen. Jean Baptiste Bernadotte är en av fyra kandidater - men många anser att han är fullständigt otänkbar som kung. Den danske prinsen skulle det bli! Men. En fransk köpman vänder uppochned på hela Örebro! Han kommer till riksdagen, talar sig varm om Bernadotte inför justitiestatsministern (lång titel) - som ändrar sig! Hela regeringen ändrar sig. De går emot sitt eget förslag - helt plötsligt vill de ha en fransman som kung! Vilken osannolik vändning, för att tala sportspråk.

Sverige har helt plötsligt fått en fransman som kung. Det ska dock, för ordningens skull, sägas att gamle Karl XIII, som jag berättade om i inledningen, satt kvar till år 1818.

Det bästa med historien enligt mig:
1. Carl Otto Mörners hemliga resa till Paris. Tänk att han hittade tronföljaren!
2. Regeringen går i Örebro emot sitt eget förslag sedan en köpman talat gott om Bernadotte.

Avslutar med bokens betyg: Nl Nl Nl Nl Nl