tisdag, april 04, 2006

Superettan 2006: 5. GIF Sundsvall

Namnkunniga nyförvärv: Andreas Ingel (Boden), Andreas Lindberg (IFK Norrköping), Erkan Saglik och Arash Bajat (båda Västra Frölunda).
Namnkunniga förluster: Ali Gerba (IFK Göteborg), Hans Bergh (IFK Sundsvall), Mattias Nylund (Ålesund), Jonas Wallerstedt (IFK Göteborg), Fredrik Lundqvist (Viking), Tommy Bergersen (Bryne) och Öyvind Svenning (Viking).
Ses på Stora Valla: 21 oktober 14.00.

Gott om nya spelare ska spela boll för "Giffarna"
Idrottsparken heter numera Norrporten Arena.
För övrigt ett ganska fräckt arenanamn för att vara sponsrat.

Sanslös spelaromsättning, "Giffarna"!
Urban Hagblom, klubbchefen, hade nog en jobbig vinter.
Norrlandsfönstret i allsvenskan är nu stängt. När öppnas det igen?
David Wilson heter GIF Sundsvalls tränare, ny från Ljungskile.
Svane-produkten Johan Patriksson tog Wilson med sig från LSK.
Västra Frölunda-förvärvet Erkan Saglik blev nyligen dömd för misshandel.
Andreas Ingel var en jagad spelare efter Bodens degradering.
Laget kan väl inte räcka till en riktig topplacering?
Lundqvist, Gerba, Wallerstedt och Nylund är tunga förluster för "Giffarna".

Kommentar: Frågan är om riksdagen startade en debatt med anledning av GIF Sundsvalls många förlorade spelare. Att så många flyttar från Norrland är inte hälsosamt för Sveriges fortsatta leverne. Nåväl, de flyktande människorna har faktiskt i viss mån ersatts, men befolkningsutvecklingen i Norrland ska jag inte behandla här och nu.

Efter sex raka allsvenska säsonger ramlade "Giffarna" i höstas ur allsvenskan. Enligt mig helt otroligt att de gjorde det med tanke på spelarmaterialet de förfogade över. Nu är det tunnsått med etablerade spelare – fast vissa guldkorn finns kvar. U21-landslagsanfallaren Mikael Dahlberg jagades av allsvenska klubbar, men valde att bli Sundsvall trogen trots spel i superettan. Han är grym.

Ett av GIF Sundsvalls mest omtalade nyförvärv är backen Erkan Saglik. Den förre Västra Frölunda-spelaren har sedan i somras befunnit i rejält blåsväder på grund av en spark. Denna spark var dock inte en vanlig spark. Det var i matchen mot Örebro. Saglik låg ner, var förgrymmad, mobiliserade kraft och sparkade Örebros Magnus Samuelsson med full kraft – i ansiktet! Avskyvärt var ordet. Erkan Saglik blev dömd för misshandel för tilltaget.

Jag tror inte att GIF Sundsvall har avlöst sina spelarförluster med fullgoda ersättare. Trots att laget fortfarande innehåller flera spelare som håller allsvensk klass tror jag inte att det räcker till avancemang uppåt. Men norrlänningarna kommer att nosa på topplatserna – var så säker!