torsdag, mars 02, 2006

Ordbajseri

Sluggo: - Välkomna till Karlstad! Världscupcirkusen i ordbajseri drar vidare och konkurrensen i toppen börjar hårdna. Vad tror du om dagens tävling, professor Ordh?

Professor Ordh: - Det råder inga tvivel om att vi förfogar över en världscuptävling med mycket hög klass på deltagarna. Detta trots att vi saknar världscupledaren, tillika den regerande världsmästaren, Viktor Utysin.

Sluggo: - Du har så rätt, professorn. Moskvastudenten Utysin drabbades i går av ordstopp och fick inte ner ett enda ord på ett papper. Vilken mardröm! Men nu ska tävlingarna köra igång! Vår första tävlande är den 20-årige lärarstudenten Niklas, tävlandes för Karlstads universitet.

Professor Ordh: - Niklas får ses som en outsider i dag. Han har hemmaplan, har varit på höghöjdsläger - även kallat praktik - i några veckor och har många extraord han vill få ur sig. Han blir ruskigt farlig trots att han inte är så gammal i gamet. Vi ska inte glömma bort att han bara gör sin fjärde termin. Det har visat sig förut att de orutinerade ordbajsarna kan drabbas av ordbajseri-darren.

Sluggo: - Och Niklas är igång! Han har verkligen ett drömläge; ett fullständigt ointressant ämne och han ska skriva hela tre sidor. En historiedidaktisk rapport är verkligen något som får det att vattnas i munnen på ordbajsare.

Professor Ordh: - Jag håller med, Sluggo. En historiedidaktisk rapport är verkligen en dröm för en ordbajsare.

Sluggo: - Niklas öppnar lugnt med tankar om hur han trodde att läraryrket skulle vara. Vilken kanonöppning! Niklas börjar nu bli varm i kläderna. Oj, oj, oj, Niklas ordbajsar nu ordentligt och skriver om slentrianliknande undervisningsformer! Han har verkligen fått upp ångan!

Professor Ordh: - Det råder ingen tvekan om att Niklas är fokuserad på uppgiften och är heltaggad. Det märks att han längtar efter en världscupseger - och den kan mycket väl komma i dag!

Sluggo: - Vilket flyt den unge lärarstudenten nu är inne i! Han knyter nu an sin text till litteraturen. Och på vilket sätt han gör det! Det märks att han börjar få rutin! Kommentar, professorn?

Professor Ordh: - Det är som du säger, Sluggo. Niklas är outstanding just nu. Han har verkligen prickat in formtoppen. Det märks att träningen har givit resultat.

Sluggo: - Niklas börjar nu närma sig slutet av sin text. Vad gör han?! Oj, oj, oj! Niklas väljer nu att skriva om svårigheter med att få fram material till historieundervisningen. Han ordbajsar verkligen intensivt nu!

Professor Ordh: - Det här kan räcka väldigt långt, Sluggo!

Sluggo: - Verkligen, professorn! Niklas knyter återigen an till litteraturen, vilken kämpe han är! Och där sätter han punkt för sitt arbete. Kommentar, professorn?

Professor Ordh: - Niklas har gjort ett kanonjobb. Han har ordbajsat på bra och skrivit en historiedidaktisk rapport som är helt intetsägande. Niklas ska vara nöjd med sin insats. Man kan lätt komprimera den tre sidor långa rapporten till tre meningar - det är ett tecken på att han har ordbajsat bra.

Sluggo: - Oj, oj, oj. Det ska bli mycket spännande att se vad Niklas lärare säger om den här rapporten. Vi lämnar Karlstad för nu. Över till studion!

__

I dag har jag skrivit en onödig historiedidaktisk rapport. Skittråkigt.